Музей зброї та військової техніки

Музей зброї та військової техніки було відкрито в Спадщанському лісі в 2008 році. На сьогодні в ньому представлено 33 експонати, які відносяться до різних родів і видів військ. Це – артилерія, бронетехніка, авіація, протиповітряна оборона тощо. Період їх створення та випуску – 30 – 80-ті роки ХХ століття.

В експозиції є рідкісні зразки зброї та техніки, які використовувалися під час Другої світової війни: 122-мм гаубиця М-30, дивізіонна гармата ЗИС-3, реактивна система залпового вогню БМ-13 «Катюша», автомобіль Газ-67 Б зразка 1943 року. До числа раритетів належить і паровоз Ер-799-02, на базі якого реконструйований бронепоїзд часів Другої світової війни.

Також у музеї можна побачити і сучасну військову зброю і техніку: реактивну систему залпового вогню БМ-21 «Град», танки Т-64 А та Т-55 К, бронетранспортер БТР-60 ПБ, бойову машину піхоти БМП-1, зенітну кулеметну установку ЗПУ-4, гармати "Гіацинт Б" та МТ-12 «Рапіра», самохідні артилерійські установки 2С1 «Гвоздика» та 2С3 «Акація», літаки Миг-23 та Миг-27д, вертольоти Ми-8 кп та Ми-2, безпілотний літак Ту-141 «Стриж», міномет 2Б9 "Васильок".

Деякі види військової техніки та зброї, що експонуються в музеї, до нинішнього часу стоять на озброєнні української армії та армій інших країн світу. Останніми роками використовуються у збройному конфлікті на сході України – за їх допомогою відстоюється цілісність та суверенітет нашої держави. Однак більшість військової зброї та техніки уже знято з озброєння.

Музей зброї та військової техніки є осередком національно-патріотичного виховання підростаючого покоління. Серед відвідувачів багато школярів, студентів, членів молодіжних військово-патріотичних організацій. Під час проведення екскурсій в експозиції музею з гучномовців лунають українські патріотичні пісні.

Створювалася музейна експозиція зусиллями місцевої влади і завдяки підтримці багатьох небайдужих людей. Її колекція поповнюється новими експонатами.

  • Розділ Артилерія
  • Розділ Авіація
  • Паровоз Ер-799-02
  • Екскурсія по експозиції Музею зброї

Вы находитесь: